2016-04-12 09:07 #0 av: Calcifer

Det går inte att förneka att Star Wars är en av de mest framgångsrika filmserierna i vår långa historia av filmer, men hur började det egentligen? Skriven av Calcifer, publicerad 2016-04-12.

När sagan först fick sin början hette första filmen helt sonika enbart Star Wars, det var inte fören senare som titeln ändrades till Star Wars Episode IV: A New Hope eftersom det från början inte var tänkt att det skulle bli en trilogi, eller att filmen ens skulle få en uppföljare. När George Lucas påbörjade denna episka resa genom tid och rymd så trodde han – och flertalet av hans vänner – att filmen skulle bli en total flopp och därför, trots att han hade fler idéer kring vart sagan kunde fortsätta, vågade han aldrig hoppas på att de tankarna och idéerna skulle bli en verklighet.

Lucas började spåna och skriva på historien i januari 1973, mest genom att skriva ner konstiga namn och idéer kring vilka som skulle vara med i filmen, vad de skulle göra och hur den skulle utspela sig. Från början hade Lucas tankar på att filmen skulle utvecklas till en ”space western”, d.v.s. rymdvästern. Det var ingen lätt sak för Lucas, tillsammans med producenten Gary Kurtz, att få något förlag att vilja sponsra projektet då de flesta enades om att manuset var både rörigt och ”konstigt”. Men till slut hittade de ändå rätt och i juni 1973, kunde de göra en deal tillsammans med 20th Century Fox och filmen gick från att enbart vara ord på papper till att snart bli en verklighet.

Processen var lång och krånglig då Lucas hade visioner i sitt huvud som på den tiden inte alltid kunde genomföras eftersom Star Wars var en helt ny film i sitt slag och skapade med sitt genombrott en helt ny genre av filmer. Själva manuset gick även det igenom många förändringar medan Lucas och hans team arbetade på filmen. Både innan de började filma och under tiden – och även efteråt. Till en början var Luke och Leia till exempel aldrig tänkta att vara syskon, kyssen de delar i första filmen är alltså inget som var meningen att det skulle skapa rubriker eller bli ett spektakel. Han Solo var tänkt att vara en grön alien från början med gälar, men det var såklart innan Harrison Ford landade rollen som gav hans karriär en rejäl skjuts. Hela trion, Luke Skywalker (spelad av Mark Hamill), Leia Organa (spelad av Carrie Fisher) och Han Solo (spelad av Harrison Ford) fick sin start i Star Wars och de kan tacka Lucas för mycket av deras otroliga framgång genom åren. Den enda kritik skådespelarna (inklusive Alec Guinness som spelade Obi-Wan Kenobi) hade gentemot manuset var att replikerna gick bra att läsa, men de gick inte att tala. Det ledde till att Lucas själv sa att så länge de höll sig till den ungefärliga historien så fick de formulera om sina repliker bäst de ville.  Det är vida känt att vissa repliker kan hela trion trots att det inte ens var deras, bara för att de var skrivna så absurt att de på skoj tävlade med varandra för att se vem som först skulle kunna lära sig att säga repliken utan att stamma, säga fel, eller börja skratta.

Från början hade Luke inte heller det numera legendariska namnet Skywalker, utan istället hette huvudkaraktären Annikin Starkiller och var mycket äldre. Namnet Annikin överlevde och blev så småningom den före detta Darth Vader, Anakin Skywalker medan Luke blev en yngling och fick även han efternamnet Skywalker. Det var inte fören i mars 1976 som manuset nästan blivit helt klart och filmandet kunde påbörjas.

En onsdag 1977, den 25:e maj, hade Star Wars sin världspremiär och filmen slog inte bara kritiker utan hela världen med häpnad. En film som många trodde skulle floppa hade istället omedelbart funnits en plats som odödlig i filmhistorien. Den drog in sin budget på 8 miljoner dollar rekordsnabbt och det tog inte lång tid fören George Lucas kunde jobba vidare på sin saga tills det blev till en trilogi som även den slog rekord och för evigt kommer ha en plats i människors hjärtan. Filmen blev en sådan succé, att även nu, 2016, oavsett om man har sett den eller inte så är det inte många som inte har hört talas om den. Den har inspirerat filmer, serier, spel, serietidningar, böcker och så mycket merchandise att det förändrade hela marknaden för filminspirerade produkter. Innan Star Wars var det ovanligt att man sålde tröjor, muggar, leksaker och annat liknande för att marknadsföra en film men även där tog filmen världen med storm och nu går det att köpa dylika produkter till nästan vilken film eller serie som helst. På så sätt slog filmen inte enbart igenom i filmindustrin utan en hel värld tog fart. Vissa följer till och med en egen religion baserad på ”the force” från serien och det är inte många andra filmer som kan skryta med det.

Fortfarande idag är Star Wars den mest ekonomiskt framgångsrika film någonsin och att den satt permanenta spår i många människors liv och hjärtan går inte att förneka, oavsett om man själv är ett fan av filmerna eller inte. Oavsett vart denna saga fick sin start så kan nog många vara överens om att även 100 år från nu kommer den aldrig någonsin ta slut eller försvinna. 

"True heroes never die."