2016-04-25 14:43 #0 av: Calcifer

"May the force be with you" är nog det mest välkända citat från Star Wars filmerna, men hur är det egentligen med den övriga dialogen? Är den lika välskriven och stilren som detta exempel?

Om ämnet Star Wars citat kommer på tal kan nog de flesta nämna åtminstone 1-2 stycken på rak arm, t:ex:

"May the force be with you."

"I find your lack of faith disturbing."

"I'm Luke Skywalker, I'm here to rescue you."

Eller varför inte Chewbaccas välkända "Aaaaargghhhh"? Men om sanningen ska fram är den dialog vi känner till så väl nu och gärna citerar bland vänner ganska olik hur George Lucas från början skrivit den. Helt enkelt för att trots att han kan skriva helt unika manus fyllda med historier och äventyr som blir legender och inspirerar en hel värld så är han tydligen inte alls särskilt bra på att skriva just dialoger. Harrison Ford (Han Solo) har själv sagt "You can write this stuff but you can't say it." Alec Guiness (Obi-Wan Kenobi) ogillade sina repliker så pass starkt att han inte gillade Star Wars eller den världen överhuvudtaget och har ofta starkt kritiserat den - enligt honom - smörja han tvingades försöka säga.

Ford har skämtsamt till och med sagt att om han skulle tortera Lucas skulle han helt enkelt tvinga honom att repetera sin egna dialog som han skrivit. I Star Wars Episode IV: A New Hope får vi, publiken, höra Han Solo säga "It'll take a few moments to get the coordinates from the navi-computer." Men Carrie Fisher (Leia Organa) och Mark Hamill (Luke Skywalker) har båda citerat den situationen med ett snarlikt men ändå inte samma "It will take a couple of minutes for the navi-computer to calculate the coordinates."  En replik som inte ens var deras, men som de ansåg var så löjlig att de helt enkelt lärde sig den alla tre (Ford, Hamill, Fisher).

Kritiken och det faktum att skådespelarna helt enkelt inte kunde leverera sin dialog med rätt känsla eller i vissa fall knappt ens lära sig den eller kunna repetera den utan att stamma/säga fel gjorde att Lucas till slut lät dem ändra sina repliker om de ville, så länge det inte påverkade manuset på det stora hela. Ett bra exempel på svår dialog är ett utdrag ur Leia Organas meddelande inspelat hos R2D2; "I have placed information vital to the survival of the Rebellion into the memory systems of this R2 unit. My father will know how to retrieve it." Fisher själv har gett det citatet som exempel på repliker som var så konstigt skrivna att hon nu, alla dessa år senare, inte får ut dem ur huvudet för de fick spendera så lång tid med att försöka lära sig dem från början.

Något som såklart vore spännande att få veta nu i efterhand är hur mycket av dialogen som ändrats, om vi ens skulle reagera på skillnaden, om det skulle påverka hur vi ser filmerna eller om det är sak samma. Det är däremot intressant att veta att trots det geni George Lucas är när det gäller filmskapande så är han inte riktigt lika briljerande när han försöker skriva repliker.

Citaten kommer antingen från de officiella filmerna eller från intervjuer, extramaterial till DVD/Blu-Ray utgåvan av originaltrilogin, samt diverse andra framträdanden av skådespelarna, t:ex Carrie Fisher när hon gästade QI 2014.