2016-05-05 00:15 #0 av: Calcifer

Fjärde maj, the fourth of May, grattis på Star Wars dagen!

"May the fourth be with you." Den fjärde maj är som många kanske redan känner till den inofficiella Star Wars dagen. Dagen är vald utefter en version av det berömda citatet "May the force be with you", nu istället använder man ordet "fourth" och syftar på det specifika datumet. Dagen firas världen över av fans med allt från filmtittande till mer kommersiella jippon med kostymtävlingar och festligheter.

Det är inte lätt att fastställa exakt vem eller hur uttrycket myntades men möjligtvis kommer det ifrån en kommentar i en tidning publicerad den fjäre maj 1979 som handlade om att Margaret Thatcher valts till den första kvinnliga premiärministern. ”May the Fourth be with you, Maggie. Congratulations." löd citatet. Även om dagen inte valdes eller uttrycket är påkommet av Lucasfilms själva så har de uppmuntrat firandet av dagen och 2011 valde George Lucas just detta datum att släppa nyheter kring originaltrilogins kommande Blu-ray release.

Hur man firar dagen är naturligtvis helt upp till en själv, antingen kan man dra hem ett gäng kompisar och kolla på film tills ögonen ramlar ihop, eller så kan man följa några av de otroligt kreativa recept som finns på diverse Star Wars inspirerade bakverk eller helt sonika nöja sig med att önska sina vänner en bra Star Wars dag.

Värt att nämna är också att ett annat uttryck myntats senare år, som svar på denna ljusa sidans firande av serien, "Revenge of the Sixth", vilken firas sjätte maj och ses som Imperiets dag.

Från mig till er, May the fourth be with you!