2016-05-11 17:31 #0 av: Calcifer

"Why you stuck up, half-witted, scruffy-looking Nerf herder!" "Who's scruffy looking?" Vem är egentligen Han Solo och vad tillför han Star Wars? Läs vidare så får ni se. Spoilers förekommer om man inte sett originaltrilogin och The Force Awakens!

När karaktären Han Solo (spelad av Harrison Ford) först dyker upp är han en rätt självgod, skrytsam, överlägsen och självisk frilansande pilot som sysslar med både det ena och det andra - inte allt helt legalt. Tillsammans med sin trogna vän Chewbacca (som är en wookiee) är han kapten för The Millenium Falcon (svenska: Årtusendefalken, se bild) och Luke Skywalker tillsammans med Obi-Wan Kenobi anlitar honom för att ta dem till planeten Alderaan. Lockad av pengar och berömdhet hjälper han även Luke att befria prinsessan Leia Organa i första filmen, även om det inte är helt frivilligt.

Trots att han till en början tänker mest på sig själv och egentligen bara vill slutföra sitt uppdrag så att han kan få sin belöning och betala av en skuld till Jabba the Hutt vars smuggelgods han blivit av med så visar han genom filmernas gång att han egentligen är en rätt bra kille som både en och två gånger sätter sitt eget liv på spel för att rädda sina vänner. 

I slutet av första filmen, Star Wars episode IV, A New Hope (Ett Nytt Hopp på svenska) blir Han en av de som bidrar till att The Death Star (Dödsstjärnan) blir förintad och rebellerna för ett ögonblick får ett lugn innan kampen mot det onda Imperiet fortsätter. För sin heroism i den filmen tilldelas han tillsammans med Luke Skywalker en tapperhetsmedalj av Leia. Under andra filmen, The Empire Strikes Back (Rymdimperiet Slår Tillbaka) växer hans förhållande med Leia och innan han frys ner i karbonit uttalar de ett av de mest kända Star Wars citaten;

Leia: "I love you."
Han: "I know."

 Under första delen av tredje delen av originaltrilogin, The Return of the Jedi (Jedins Återkomst) måste Luke, Leia, Chewbacca och deras övriga vänner rädda Han ifrån Jabba the Hutt vilket de lyckas med till slut. Därefter är det Han som leder deras attack för att ta ut skydsskölden av den nya Dödsstjärnan på månen Endor. Tillsammans lyckas rebellerna vinna mot Imperiet och under en fest för att fira deras vinst syns Han och Leia tillsammans efter att båda ha erkänt sin kärlek för varandra.

Trots att originaltrilogin ger karaktären ett positivt avslut har situationen förändrats i nya filmen The Force Awakens (saknar svenskt namn i skrivande stund). Han och Leia verkar ha gift sig och tillsammans har de fått en son, Ben, men trots deras starka kärlek har Han tillsammans med Chewbacca återgått till smuggling och på vägen blivit av med sitt älskade rymdskepp. Dock får han chansen att visa att han ändå är en del av den goda sidan och han överger varken gamla eller nya vänner när situationen blir farlig och han är inte rädd för att offra sig själv för att rädda sina nära och kära. 

Det finns många obesvarade frågor främst kring Han, Leia och deras son Ben (dock nu känd som Kylo Ren, antagonisten i nyaste filmen) men de förväntas få sina svar i Star Wars Episode VIII. Det väntas även komma en film som kommer handla om en ung Han Solo, som utspelar sig innan A New Hope och där Han kommer spelas av Alden Ehrenreich. Den filmen hör till den nya Anthology trilogin som börjar 2016 med Rogue One. Dock är handlingen ännu inte känd.

Så trots att Leia beskriver Han som en "scoundrel" och han visar att det till viss del stämmer så har han ändå hjärtat på rätt plats och vill egentligen göra rätt för sig. Något som är minnesvärt är alla de tjafs han och prinsessan Leia har, repeterade gånger, ända in i sista filmen och även att han kallar Luke för "kid", "junior" och liknande. Även att han har ett starkt drag av humor och talar sarkasm flytande och försöker i de flesta situationer att prata sig ur tråkiga konsekvenser - med blandade resultat.

Nu återstår bara att se vart framtiden tar honom.